Τα Smileys

Next Prev
hello
Smileys-ronds
Smileys
emoticons-symbols
smileys-japonais
Next Prev
Πραγματοποιήθηκε έρευνα(*) με θέμα την διερεύνηση της διαδικασίας που ακολουθεί ο εγκέφαλος στην αποκωδικοποίηση των εκφράσεων. Ψυχολόγοι ερευνητές συνέκριναν τυχαία πληθυσμιακά δείγματα Ιαπώνων και Αμερικάνων. Οι διαπιστώσεις ήταν πολύ εντυπωσιακές. Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, Αμερικανοί και Ιάπωνες αποκωδικοποιούν τις εκφράσεις του προσώπου μέσα από μια τελείως διαφορετική ακολουθία! Οι πρώτοι εστιάζουν κατά πρώτον στις εκφράσεις του στόματος ενώ οι δεύτεροι, οι Ιάπωνες δηλαδή, εστιάζουν πρώτα, στις εκφράσεις των ματιών!
Αυτός ενδέχεται να είναι ο λόγος που στα manga, οι χαρακτήρες αποδίδονται με μεγάλα και εκφραστικά μάτια.
Ποιος ξέρει…
Πάντως η έρευνα κατέληξε στο γεγονός ότι τα ιαπωνικά emoticons (τα ιαπωνικά smiley’s δηλαδή), που εκεί τα ονομάζουν kao-moji, είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στον δικό τους τρόπο επικοινωνίας. Τα kao-moji περιλαμβάνουν μια απίστευτη σε σχέση με τα smiley’s, ποικιλία εκφράσεων για τα μάτια.
Οι φατσούλες στίξης (τόσο οι ιαπωνικές όσο και οι δυτικές) είναι ένας εναλλακτικός τρόπος, διευρυμένης στίξης. Η απλή στίξη περιλαμβάνει ένα και μόνο σύμβολο διάθεσης, το θαυμαστικό! Τα emoticons προσφέρουν μια σωρεία επιλογών. Σύμβολα διάθεσης για την χαρά, την λύπη, τον εκνευρισμό κλπ. Τα emoticons που σχηματίζονται με τα σημεία στίξης προσομοιάζουν με τα smileys. Η διαφορά τους με τα smileys (και τα frowneys, frown: συνοφρύωση) έγκειται απλά στο ότι τα τελευταία έχουν μια πιο διακοσμητική εμφάνιση. Επί της ουσίας όμως δεν διαφέρουν από τα εικονίδια στίξης. Με την χρήση των emoticons και των smileys ενισχύεται η εκφραστική δύναμη του γραπτού λόγου. Βασικά πρόκειται για ενα είδος νεολογισμού …με vintage ρίζες!
Το πρώτο ίχνος χρήσης emoticon έχει εντοπισθεί σε ενα τυπωμένο αντίγραφο ενός ποιήματος που χρονολογείται από το 1648. Πρόκειται όχι μόνο για ένα αλλά για δυο χαμογελαστά emoticons 🙂 τα οποία συνοδεύουν το ποίημα «to forture» του Robert Herrick.
Χρειάστηκε ωστόσο να περάσουν πάνω από διακόσια χρονιά μέχρι να συμπληρωθεί όλο το σετ με τα βασικά εκφραστικά εικονίδια. (βλ. Slider).
Κατά ενα παράδοξο τρόπο η πατρότητα των τυπογραφικών εικονιδίων έκφρασης (εικονιδίων στίξης) αποδίδεται στον Scott Fahlman καθηγητή πληροφορικής  του πανεπιστημίου Carnegie-Mellon  των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συνεισφορά του συνιστάται στην προσθήκη της παύλας στο εικονίδιο με το χαμόγελο 🙂 Ωστόσο ο καθηγητής τελικά καρπώθηκε μόνος την δόξα!
Αυτό το παράδοξο δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τα smileys.
Τα πνευματικά δικαιώματα για τα smileys αναγνωρίσθηκαν στον Franklin Loufrani το 1971 επ’ ονόματι της εταιρίας που είχε συστήσει, της Smiley World. Εντούτοις αυτός που συνέλαβε και αποτύπωσε την εικόνα του smiley όπως ακριβώς το γνωρίζουμε σήμερα είναι ο Αμερικανός γραφίστας Harvey Ball (1921-2001) ο οποίος κέρδισε από τα smiley’s συνολικά 45$ >:( Όταν ρωτήθηκε αργότερα σε συνέντευξη που του είχαν πάρει, αν του είχε μείνει κάποια πίκρα από το γεγονός αυτό, ο Ball, που είχε προ πολλού παρατήσει την γραφίστικη για να κάνει μια πετυχημένη καριέρα στρατιωτικού (έφθασε μέχρι τον βαθμό του στρατηγού), απάντησε: -«Καθόλου, έτσι κι αλλιώς όταν τρώω, τρώω ένα μόνο χάμπουργκερ και όταν οδηγώ, οδηγώ ένα αμάξι!«.

Άραγε αν του ζητούσαν να βάλει μια φατσούλα στο τέλος της πρότασής του πια θα επέλεγε;

TRICOLORE Art Point Rights

________________________________________
σημείωση:
(*) πρόκειται για μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τα πανεπιστήμια Hokkaido και Alberta (Ιαπωνίας και Καναδά αντίστοιχα), υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Masaki Yuki

τεκμηρίωση:
για γενικές πληροφορίες στα γαλλικά πατήστε εδώ
για να πάρετε πληροφορίες από την wikipedia πατήστε εδώ
επίσης πολλές και διάφορες πληροφορίες θα βρείτε στην google  και στο bing και φυσικά και στις άλλες μηχανές έρευνας, βάζοντας τα κλειδιά: emoticons, smiley, kao-moji