Πως θα κατασκευάσετε την δική σας πάνινη κούκλα (Μέρος Β΄)

Κυλίστε το slider για την πάνινη Κούκλα για να δείτε όλες τις φωτό γι αυτό το στάδιο κατασκευής

Next Prev
  cover
 img-1-a
img-2 
img-3 
img-4 
 img-5
 img-6
img-7 
img-8 
 img-9
img-10 
img-11
Next Prev

Προμηθευτήκατε ήδη τα άκρως απαραίτητα για να ξεκινήσετε το πατρόν για την δική σας πάνινη κούκλα;
Μολύβι, γόμα, στυλό-feutre που να σβήνει, κόλλες για πατρόν;
Και μία κόλλα καρμπόν που ξέχασα να αναφέρω. Aν δεν σας βρίσκεται τότε θα πρέπει να την προμηθευτείτε τώρα από κάποιο περίπτερο της γειτονιάς.
Υποθέτω πως εξασφαλίσατε και ταχτοποιήσατε και ένα μικρό χώρο στον οποίο θα εργάζεσθε.
Το γραφειάκι σας, αν το κοιτάξετε προσεχτικά μοιάζει να σας παρακινεί να ξεκινήσετε!
Και για να διαβάζετε αυτές τις γραμμές συμπεραίνω πως μάλλον δεν θα έχετε απολύτως καμία αντίρρηση!!
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Αυτό που έχουμε να κάνουμε, πρώτα-πρώτα, είναι να μεταφέρουμε με την βοήθεια του καρμπόν το τυπωμένο πατρόν πάνω στο χαρτόνι. Όπως σας εξήγησα στο βιντεάκι, χρησιμοποιούμε χαρτόνι γιατί δεν χαλάει εύκολα και μπορούμε να το φυλάξουμε στο αρχείο μας για κάποια άλλη φορά. Όταν θελήσουμε δηλαδή να ξανακάνουμε μια παρόμοια κούκλα δεν θα χρειαστεί να κάνουμε την ίδια διαδικασία.Κανονικά βέβαια οι βιοτεχνίες που κατασκευάζουν ρούχα χρησιμοποιούν ένα ειδικό χαρτί που είναι κατάλληλο για την κοπή του πατρόν. Είναι μιας χρήσης και το τυπώνουν σε μεγάλα plotters με την βοήθεια επαγγελματικών προγραμμάτων.Εμείς πάντως θα κάνουμε μια χαρά την δουλειά μας με το χαρτόνι. Μάλιστα άμα θέλουμε να «ξεχωρίσουμε» μπορούμε να προμηθευτούμε το χαρτόνι σε διάφορα χαρούμενα χρώματα.Αφού μεταφέρουμε το πατρόν από το χαρτί στο χαρτόνι στην συνέχεια θα κόψουμε τα διάφορα κομμάτια (χέρια, πόδια και κορμό) με ένα μικρό ψαλιδάκι, σιγά-σιγά με προσοχή, πατώντας με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια μπορούμε πάνω στη γραμμή.
Στην συνέχεια θα απλώσουμε το ύφασμα σε δύο φύλλα, «καλή με καλή», και θα το στρώσουμε ώστε να μην κάνει ζάρες. Tip: Αν δεν ξεχωρίζετε με το μάτι πια είναι η «καλή» τότε αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι πως: η «καλή» του υφάσματος είναι αυτή στην οποία οι τρυπούλες κατά μήκος της ούγιας έχουν μια κάπως άγρια υφή. Οι τρυπούλες είναι τα ίχνη που αφήνουν οι ακίδες που γαντζώνουν πλευρικά το ύφασμα και το τραβούν καθώς ο αργαλειός υφαίνει. Ενδιαφέρουσα πληροφορία αλλά μάλλον όχι και ιδιαίτερα χρήσιμη! Γιατί εμείς σχεδόν πάντα θα δουλεύουμε με ρεταλάκια τα οποία συνήθως δεν έχουν ούγια. Για μας λοιπόν «καλή» πλευρά θα είναι η πλευρά που μας αρέσει περισσότερο. Αυτός ο κανόνας μας εξυπηρετεί απόλυτα. Άρα τα υφάσματα θα τα τοποθετήσετε έτσι που οι “καλές” τους πλευρές δηλαδή οι όμορφες πλευρές τους να είναι προς τα μέσα, αντικριστά.
Τέλεια! Τώρα αυτό που απομένει είναι να τοποθετήσετε τα χαρτονένια κομμάτια του πατρόν πάνω στο διπλωμένο ύφασμα και να τα σχεδιάσετε γύρω-γύρω με το μολύβι ή το μαρκαδόρο. Όμως υπάρχει μια λεπτομέρεια στην οποία θα πρέπει να δώσετε προσοχή. Επειδή κατασκευάζουμε μία πάνινη κούκλα και όχι ρούχα μικρή σημασία έχει αν τα κομμάτια του πατρόν τα κόψετε στο κόντρα ή παράλληλα. Έχει όμως σημασία το μοτίβο ή η πλέξη της ύφανσης να δείχνουν όμορφα. Άρα θα προσέξετε το μοτίβο εφόσον πρόκειται για ύφασμα εμπριμέ, να “πέφτει” σε ωραίο σημείο. Διαφορετικά αν το ύφασμα δεν είναι εμπριμέ αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι η πλέξη ή η ύφανση του υφάσματος να είναι στο «ίσιο». Αυτό θα το πετύχετε εύκολα γωνιάζοντας το ύφασμα δηλαδή κάνοντας μια μικρή ψαλιδιά και σχίζοντας μια λωρίδα υφάσματος και τοποθετώντας στην συνέχεια τα κομμάτια του πατρόν κατά μήκος της πλευράς αυτής.

img-1-a

img-2

img-3
img-4

img-5

img-6

img-8

img-9

img-10

img-11

Όσον αφορά την κατασκευή του κεφαλιού τα δεδομένα λιγάκι αλλάζουν. Εδώ είναι το μικρό μυστικό. Το πανάκι για την κατασκευή του κεφαλιού το τοποθετούμε διαγώνια. Για δυο λόγους: Αφενός μεν γιατί έτσι «μοιράζουμε» την ελαστικότητα του υφάσματος όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται, σε όλη την επιφάνεια του κεφαλιού και αφετέρου γιατί με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε τα ενοχλητικά ιριδίσματα. Τα ιριδίσματα (είναι γνωστά ως μουαρέ) δημιουργούνται στην επιφάνεια του τεντωμένου στο κεφάλι της πάνινης κούκλας από το φως που προσπίπτει προκαλόντας  έτσι μια δυσάρεστη αίσθηση.
TRICOLORE Art: Confection de poupes en chiffonΤο μόνο που απομένει σε τούτο το στάδιο της κατασκευής της κούκλας είναι να σας πω δυο λόγια σχετικά με τον σχεδιασμό του πατρόν. Ήδη σας έδωσα ένα πατρόν σε μορφή pdf στο προηγούμενό μου άρθρο. Είναι το σχέδιο με το οποίο κατά την γνώμη μου θα πρέπει να ξεκινήσετε. Προσπάθησα να βρω μέσα από τα σχέδια που έχω δημιουργήσει ένα που να συνδυάζει το όμορφο αποτέλεσμα με ευκολία στην κατασκευή. Σιγά-σιγά με την εξάσκηση θα είσαστε σε θέση να φτιάξετε τα δικά σας πατρόν. Θα αρχίσετε να υλοποιείτε όλο και πιο προχωρημένα και «πιασάρικα» σχέδια. Σε γενικές γραμμές αυτό που έχω αντιληφθεί ασχολούμενη τόσο καιρό με την κατασκευή της κούκλας είναι πως οι πιο πετυχημένες εμπορικά κούκλες είναι αυτές των οποίων τα στοιχεία και οι αναλογίες μιμούνται τα χαρακτηριστικά μωρού. Βλέποντας αυτού του τύπου τις κούκλες πιθανόν κάποιος μηχανισμός μέσα μας, μας ξυπνά τα πιο όμορφα συναισθήματα! Αυτού του τύπου οι κούκλες είναι αδιαμφισβήτητα οι καλύτερες! Οι best buys!!!
Νομίζω ότι δεν παρέλειψα τίποτε το ουσιώδες ας μην σας καθυστερώ άλλο.
Γαζώστε τα κομμάτια. Κάντε το με αργές και σταθερές κινήσεις, ώστε να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν σας κυνηγάει κανένας! Το στοίχημα είναι ένα πως θα φτιάξετε την ωραιότερη πάνινη κούκλα! Αφού ράψετε όλα τα κομμάτια, κόψτε τα κομμάτια γύρω-γύρω με το ψαλίδι αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο ώστε να μην ξηλωθούν. Μετά γυρίστε τα κομμάτια από την καλή με ένα ξυλάκι όπως ακριβώς σας έδειξα στο βίντεο. Στην συνέχεια γεμίστε τα κομμάτια με κονφορέλ και κλείστε τα ράβοντάς τα στο χέρι.
Η κατασκευή της κούκλας σας έχει πάρει πλέον τον δρόμο της!
Μπορείτε να ξεκουραστείτε! Στο επόμενο άρθρο θα σας μιλήσω για την κατασκευή του κεφαλιού της κούκλας!

TRICOLORE Art Point Rights