Μαρζιναλισμός: Η Πρώτη Διακήρυξη του Μαρζιναλισμού

Μαρζιναλισμός: Πρώτη Διακήρυξη

Πρώτη Διακήρυξη του Μαρζιναλισμού

Αθήνα, 12 Ιούλη 2017

 

Αυτή εδώ είναι η πρώτη διακήρυξη των αρχών του μαρζιναλισμού. Του κινήματος που στηρίζεται από: ένα γλύπτη, ένα ζωγράφο, ένα ανερχόμενο ταλαντούχο ηθοποιό, μια μακροχρόνια άνεργη, ένα πρώην στρίπερ, μια drag queen, πέντε δάχτυλα, την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της κομμούνας και τέλος όλους αυτούς που προς το παρόν, δεν γνωρίζουν τίποτε για τον Μαρζιναλισμό αλλά σύντομα θα εξελιχτούν στους πιο θερμούς υποστηρικτές του. Αυτό, κάποιοι θα το αμφισβητήσουν δείχνοντας με το δάχτυλο τα βουνά που φαίνεται να μας χωρίζουν. Στην πραγματικότητα ανάμεσά μας δεν υφίσταται καμία σοβαρή διάσταση απόψεων και καμία σύγκρουση συμφερόντων. Όλες οι αντιδικίες είναι πλασματικές και κατασκευασμένες. Το έχουμε αντιληφθεί και είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία!

Ορίστε και η απόδειξη: Όπως ήταν αναμενόμενο διαφωνήσαμε. Και θα διαφωνούμε πάντα! – “Θα διαφωνούμε ελεύθερα. Όποτε θέλουμε και όποτε μας γουστάρει! Θα διαφωνούμε ακατάπαυστα! Σε όλους τους τόνους! Θα διαφωνούμε συστηματικά. Ακόμα και χάριν της διαφωνίας!” Ας διαφωνήσουμε λοιπόν! Με όλους και με όλα! Ας διαφωνήσουμε πάνω στο κάθε τι! Πάνω σε σκέψεις διατυπωμένες με λόγια σοφά και πάνω σε χαζομάρες. Αρκεί να στηρίζουμε τις διαφωνίες μας σε σοβαρά επιχειρήματα. Ή και πουθενά στην ανάγκη! Δεν χάθηκε ο κόσμος! Αυτή είναι η πρώτη μας αρχή. Δεν την διαπραγματευόμαστε! Δεν είμαστε απ’ αυτούς που λένε ναι σε όλα. Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ. Ούτε με τον εαυτό μας! Δεν μας αρέσει να λέμε συνεχώς, τα ίδια και τα ίδια! Οι απόψεις μας έχουν να κάνουν με τον φωτισμό, την μέρα και την ώρα, την διάθεση, το χρώμα των μαλλιών, το φαγητό, την χώνευση και ένα σωρό άλλες λεπτομέρειες που διαρκώς αλλάζουν. Αυτό είναι κάτι γενικό και το γνωρίζουν όλοι! Οι πρώτοι που το ανακάλυψαν είναι οι πετυχημένοι, γι αυτό και οι απόψεις τους δεν είναι σταθερές και μοιάζουν αφερέγγυοι, πράγμα που δεν ισχύει! Ήρθε η ώρα όμως να τους μιμηθούμε! Να οικειοποιηθούμε την πανούργα στρατηγική τους! Κανείς δεν θα μας κατηγορήσει για κλοπή. Οι καλές ιδέες πρέπει να αναπαράγονται και να διαδίδονται ως παράδειγμα, να τις μαθαίνουν και να τις εφαρμόζουν όλοι! Ωστόσο η σωστή εφαρμογή προϋποθέτει σωστή κατανόηση. Δεν πρέπει να συγχέουμε τον χαμαιλεοντισμό και την ασυνέπεια με την “αυτο-αμφισβήτηση” την δεύτερη από τις βασικές αρχές μας. Με την προσθήκη της, διευρύνουμε το νόημα της πρώτης μας αρχής σε μήκος και σε πλάτος. Στο εξής θα διαφωνούμε και με τον εαυτό μας. Τι πιο δημοκρατικό; Τι πιο δίκαιο; Σπουδαία πράγματι αρχή! Καλά κάναμε και την συμπεριλάβαμε στην διακήρυξή μας! Για την ανακάλυψή της αποδίδουμε φόρο τιμής στους επώνυμους: ιδεολόγους, καλλιτέχνες, πολιτικούς, τα καθίσματα της πρώτης σειράς, όσους αδειάζουν μπουφέδες και ρημάζουν ταμεία, γλύφουν τα πιάτα και σκουπίζουν ως και τα ψίχουλα όσο εμείς λύνουμε τις διαφορές μας, προσευχόμαστε στον Κύριο, φουσκώνουμε από υπερηφάνεια με κάθε μπράβο ή σκύβουμε το κεφάλι όταν μας στεγνώσει το σάλιο. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε συμπεριφορά! Ν’ αρχίσουμε το ποδοπάτημα! Να ξεκινήσουμε τα σπρωξίδια! Από εδώ και πέρα θα γελάμε και εμείς, με την αφέλεια του κόσμου! Οι αρχές της διαφωνίας και της αυτο-αμφισβήτησης εφόσον εφαρμόζονται σωστά, είναι το κλειδί της επιτυχίας! Είναι οι δυο πρώτες και πιο θεμελιώδεις από όλες τις αρχές του Μαρζιναλισμού. Όποιος θέλει μπορεί ελεύθερα να διαφωνήσει επάνω στις αρχές αυτές και να αντιπαραθέσει τις δικές του. Εφόσον έχει φυσικά! Εμείς με την σειρά μας ως γνήσιοι μαρζιναλιστές, θα αποκρούσουμε τις απόψεις του, σε εφαρμογή και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου ένα, παράγραφος ένα, της παρούσας διακήρυξης που λειτουργεί και ως καταστατικό! Όποιος θέλει ας εκφράσει τις αντιρρήσεις του λοιπόν. Εδώ είμαστε για να τις συζητήσουμε!

Δεύτερη ή τρίτη αρχή: “Ο Μαρζιναλισμός δεν έχει αρχές!” Ούτε βασικές ούτε μη βασικές και αυτό επειδή θεωρούμε ότι ο καθένας θα πρέπει να αποφασίζει ελεύθερα και να μην υποχρεώνεται να εφαρμόζει ρομποτικά ότι του λένε οι άλλοι. Ωστόσο η υπακοή προβάλλεται ως πρότυπο ηθικής συμπεριφοράς και πολλοί είναι αυτοί που καμαρώνουν για τον πειθήνιο χαρακτήρα τους και για την δουλικότητα. Για ποιο λόγο άραγε υπακούν σαν τους καλούς μαθητές που κάνουν την χωρίστρα στο πλάι; Από φόβο ή από φιλότιμο; Ψυχαναγκαστικά ή λόγω βλακείας; Όπου και αν οφείλεται, μην τους επιτρέπετε να σας επηρεάζουν. Ανεβάστε τις δικές σας τιμές στα ύψη! Μην δέχεστε σαν ανταπόδοση δωράκια για ιθαγενείς, χάντρες και καθρεφτάκια!

Και περνάμε στην επόμενη αρχή. Μπορεί να είναι η τρίτη σε αριθμό ή μπορεί να είναι και η τέταρτη. Δεν έχει σημασία! Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πρόκειται ούτως ή άλλως για μια πολύ βασική αρχή! Βέβαια επειδή στην προηγούμενη παράγραφο αναφέραμε ότι ο Μαρζιναλισμός δεν έχει αρχές, δεν αποκλείεται κάποιος να πει: “Μα τι μας λέτε τώρα! Πρώτα ισχυρίζεστε πως ο Μαρζιναλισμός δεν έχει καθόλου αρχές και αμέσως μετά μας λέτε: – “Πάμε στην επόμενη αρχή!” Τελικά έχετε ή δεν έχετε αρχές;” Έ! λοιπόν να δείτε πόσο γρήγορα θα βάλουμε στην θέση του, αυτόν τον κερατά! Θα του πούμε: -“Σου φαίνεται αντιφατικό; Δυνάμει της πρώτης βασικής αρχής έχεις το δικαίωμα της διαφωνίας. Διαφώνησε! Μόνο λιγάκι χαμηλόφωνα για να ακουγόμαστε και ‘μεις και να μπορέσει ο κόσμος να κατανοήσει το περιεχόμενο της νέας αρχής που θα εξειδικεύσουμε ευθύς αμέσως.” Λέει: “Ενεργούμε παρορμητικά. Δεν είμαστε δούλοι της λογικής” Αμφισβητούμε την εγκυρότητα της Καρτεσιανής λογικής. Της αποδίδουμε την ευθύνη για όλο τον παραλογισμό που επικρατεί!

Η επόμενη αρχή είναι το λογικό επακόλουθο της προηγούμενης, λέει: “Η τέχνη μας δεν ακολουθεί κανόνες ούτε ξέρει από καλούς τρόπους, savoir vivre και τέτοια!” Θα μπορούσαμε βέβαια να εκφραστούμε πιο συνοπτικά, να πούμε πως είμαστε αντικομφορμιστές και να τελειώνουμε. Φαίνεται καλή ιδέα. Ας προσπαθήσουμε να το διατυπώσουμε έτσι:

Η ίδια αρχή λοιπόν σε επαναδιατύπωση: “Είμαστε αντικομφορμιστές!

Σίγουρα ακούγεται πιο ψαγμένο. Είναι και πιο μοντέρνο και είναι μινιμαλιστικό. Δίνει έναν άλλο “αέρα” στην διακήρυξη αλλά η ποσότητα σε λέξεις είναι πολύ λίγη για να χορτάσει ένα πεινασμένο μυαλό. Ας κρατήσουμε λοιπόν, τουλάχιστον προς το παρόν την αρχική, την πιο λαϊκή διατύπωση, που είναι κάπως πιο “χορταστική”.

Επόμενη αρχή: Αριθμός 4(;): Περιεχόμενο: “Η τέχνη είναι όπως η τσίχλα, την μασάς, παίρνεις την γεύση και μετά την πετάς.” Αυτή η αρχή δεν δεσμεύει κανένα! Όποιος θέλει μπορεί να συνεχίσει να μαζεύει γραμματόσημα ελπίζοντας πως κάποτε θα πάρουν αξία. Από τους υπόλοιπους, όσοι είναι υπεράνω πάσης υποψίας ως προς την επιδίωξη υστεροφημίας, μπορούν ελεύθερα να σκίζουν πίνακες και να σπάνε τα γλυπτά τους. Άψυχα αντικείμενα είναι όλα αυτά χωρίς πραγματική αξία.

Άλλη αρχή, αριθμός 6: “Η δική μας τέχνη δεν μιλάει ψιθυριστά, φωνάζει και τρυπάει το τύμπανο του κατεστημένου!”   Όσοι αισθάνονται ως μέρος του κατεστημένου ίσως ενοχληθούν ελαφρώς. Μεταξύ τους ελάχιστοι θα είναι έμμισθοι, οι περισσότεροι θα είναι απλοί άμισθοι χειροκροτητές. Δικαιούνται κάποιο αντάλλαγμα, ας το ζητήσουν.

Αρχή αριθμός 5: “Εκπροσωπούμε την αντικουλτούρα! Είμαστε η ζωντανή απόδειξη πως η τέχνη και η τέχνη της εξαπάτησης δεν ταυτίζονται αναγκαστικά.”

Αρχή αριθμός 8: “Ενώνουμε τις δυνάμεις σε ένα κοινωνικό, φιλοσοφικό και καλλιτεχνικό κίνημα με διφορούμενο ανατρεπτικό και πρώτιστα αυτο-ανατρεπτικό περιεχόμενο.”

Αρχή αριθμός 8(α): “Ο Μαρζιναλισμός είναι το μόνο κίνημα που δεν μαγειρεύει ιδέες να τις σερβίρει σε αφελείς, να φάνε να χορτάσουν!” Ο Μαρζιναλισμός δεν στοχεύει στην δημιουργία νέων ιδεών αλλά στην καλλιέργεια ενός νέου πρότυπου συμπεριφοράς έξω από τα όρια του κατεστημένου.

Αυτές είναι όλες κι όλες οι αρχές του Μαρζιναλισμού.

Κάποιοι θα παρατηρήσουν ότι δεν τις αριθμήσαμε σωστά. Θα κάνουν την πρόσθεση και θα το αποδείξουν.

Άλλοι πάλι θα σταθούν κύρια στο περιεχόμενο, θα τονίσουν την αντιφατικότητα, την αυτοαναίρεση, την ανακολουθία. Θα εκθέσουν τις λογικές τους συνεπαγωγές και θα βγάλουν τα προφανή συμπεράσματα.

Τέλος θα υπάρχουν και αυτοί που θα αδιαφορήσουν για την αρίθμηση, το περιεχόμενο και τη λογική της διακήρυξης. Δεν θα σχολιάσουν κάτι. Θα πάρουν το ύφος που απαιτεί η περίσταση και θα απαγγείλουν το ποίημα που ξέρουν καλύτερα.

Θα στηριχτούμε ακριβώς στα ίδια επιχειρήματα για να διαφωνήσουμε μαζί τους πλήρως, άμεσα, έντονα, κάθετα, ριζικά!

Με αστείους μορφασμούς και άσεμνες χειρονομίες.

Θα ειρωνευόμαστε, θα σαρκάζουμε, θα λέμε και θα ξε-λέμε!

Έτσι τους χρειάζεται! Αυτοί το ξεκινήσαν!

ΜΑΡΖΙΝΑΛΙΣΜΟΣ: ΣΥΓΧΙΣΤΕ ΤΟΥΣ!

Κεραμέκης Χρ. © 2017

Αθήνα 12-07-2017

keramekis

Μην ξεχνάτε καταβάλουμε μια προσπάθεια με πολιτιστικό περιεχόμενο, δεν προσκείμεθα σε κόμματα ούτε επιχορηγούμαστε από πουθενά, στηρίξτε ενεργά την λειτουργία του ιστοχώρου